Voor sommigen is beleggen in aandelen een hobby, een sport waarbij je anderen of de benchmark probeert te verslaan. Een parallel met sport ligt voor de hand: de kick van het winnen versus de angst om te verliezen.
Dat een hobby wat mag kosten, geldt ook voor veel actieve beleggers. Hun rendementen over een lange periode zijn meestal lager dan de index die ze trachten te verslaan. In tegenstelling tot sporters, worden beleggers niet succesvoller als ze meer arbeid verrichten, dat wil zeggen aan- en verkopen. Transactiekosten en het bied- en laatverschillen zijn voor de hand liggende verklaringen.
Soms wordt geopperd dat particuliere beleggers te weinig kennis hebben en zich teveel laten leiden door emoties, waardoor zij ondoordachte beleggingsbeslissingen nemen die de rendementen verder zouden drukken.
Ook professionele belegger fonds presteert vaak ondermaats
Wat daar ook van waar moge zijn, ook door professionele beleggers actief beheerde beleggingsfondsen presteren veelal structureel slechter dan hun zelf gekozen benchmark. Gelukkig zijn er professionele actieve beleggers, die wel over een lange periode sterke beleggingsresultaten hebben laten zien. De bekendste is miljardair Warren Buffett.
Buffett adviseert passief beleggen
Buffett is een actieve belegger, in de zin dat hij een pure “stock picker” is. Hij selecteert kansrijke, solide ondernemingen en investeert vervolgens grote bedragen. Voor de lange termijn, want “actief” betekent niet veel handelen bij hem, integendeel.
Dus wat regelde de 83-jarige Buffett voor zijn vrouw, mocht hij komen te overlijden? Haar geld gaat grotendeels naar een breed gespreid passief beheerd beleggingsfonds, met een lage kostenstructuur. ’s Wereld meest vermaarde actieve belegger adviseert passief beleggen. Een betere reclame kunnen de aanbieders zich niet wensen.
Nu pleit ik er niet voor dat iedereen passief gaat beleggen. Als iedereen blind conform een index belegt, zullen de componenten sterker stijgen dan de operationele prestaties van de ondernemingen rechtvaardigen, waardoor de genegeerde aandelen buiten een index juist aantrekkelijker worden.
Voor liefhebbers is actief beleggen interessant, zolang ze hyperactiviteit vervangen door buy and hold. Voor diegenen die weliswaar inzien dat beleggen essentieel is om voor de lange termijn een financiële reserve op te bouwen, maar die onvoldoende kennis en tijd hebben: boek iedere maand een vast bedrag naar een goedkoop passief beheerd beleggingsfonds dat een brede index volgt.
Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl